Kuchařské osobnosti – Jamuna Déví

Tato autorka a kuchařka proslavila v 80. letech i na Západě klasickou indickou vegetariánskou kuchyni. Narodila se jako Joan Campanella roku 1942 v americkém Oregonu. Na svatbě své sestry v New Yorku, která probíhala podle hinduistických tradic, se ve svých 24 letech seznámila s významným indickým duchovním učitelem a k vaření, které ji později proslavilo, se dostala vlastně úplnou náhodou- guru, který pomáhal svatbu připravovat, potřeboval někoho k ruce v kuchyni.

Joan byla duchovním učitelem nadšená, stala se jeho žákyní, odcestovala s ním do Indie a přijala i nové, sanskrtské jméno. Na dobrodružných cestách po Indii se seznámila nejen se zdejší kulturou a životem, ale i s místní kuchyní. 17 let se zde učila vařit podle náboženských i regionálních tradic.
Své zkušenosti pak uplatnila v osmisetstránkové kuchařce Kuchyně Pána Kršny (poznámka – jeden z hinduistických bohů): Umění lopindického vegetariánského vaření, která byla v roce 1988 zvolena Mezinárodní asociací profesionálních kuchařů za nejlepší kuchařku roku. Bylo to poprvé, kdy bylo toto ocenění uděleno kuchařce jiné než západní kuchyně. Jamuninu kuchařku vydala významná nakladatelství  i v zemích mimo USA a stala se klasickým dílem svého žánru. 500 exotických receptů je doplněno i zajímavými historkami a vzpomínkami autorky na Indii. Podařilo se jí třeba získat recepty indických královských rodin, které byly po staletí přísně střeženy.
Jamuna také založila školu duchovního vaření v USA a přispívala do novin, včetně prestižního Washington Post. Mj. prohlásila: „Lidé si neuvědomují, že nejen zvířata, ale také stromy, půda, voda a vzduch jsou částí velmi jemně vyvážené biosféry. Všechny tyto prvky jsou nepostradatelné, integrální části živoucího celku, který nazýváme Země…Prostřednictvím duchovní praxe jsem se naučila úctě k veškerému životu.“
Zemřela roku 2011 kvůli srdečním problémům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 − one =